12.01.2016 г.

ЖИВАТА ХРАНА - ОТКЪСИ ОТ КНИГАТА НА ВАДИМ ЗЕЛАНД



Това са откъси от книгата на Вадим Зеланд „Създател на реалността“. Коя е човешката храна, защо храната ни разболява, как да изчистим тялото си и да не боледуваме и как да се храним правилно за максимум енергия и здраве – прочетете, за да разберете.

Главната, ако не и единствената причина за дефицита на свободна енергия, е прозаичното задръстване с шлаки на организма, което плюс всичко друго е източник и първопричина за всички болести.

Човешкото тяло съхранява в себе си частици от загиналите клетки, белтъчна и мастна маса – с нея са затлачени междуклетъчните пространства и буквално са натъпкани лимфните и кръвоносните съдове. Този боклук пречи на нормалното функциониране на организма – той не позволява на клетките да „контактуват”, намалявайки силата на електрическите сигнали, които те си предават.
А причината е елементарна – неправилното хранене. Но да се каже това, значи нищо да не се каже. Тук, както често става, въпросът не е в знанията, а в информираността. Обичайните щампи скриват същността на знанието, като оставят на повърхността безпочвени измислици. Обикновено всичко се свежда до това, че еди-какво си е вредно да се яде. С това по правило сведенията за здравословното хранене се изчерпват. Съществува и теория, че могат да ни спасят диетите и специално разработените хранителни добавки.
Но дали всичко е толкова сложно? Някой прави изследвания, друг разработва сложни схеми за хранене, произвежда хитроумни препарати – общо взето, в действие е цяла индустрия. Досещате ли се кой има полза от това? Разнообразните заблуждения са безброй, но полза никаква. Дори строгото вегетарианство няма да помогне, ако не се познават и не се спазват принципите на правилното хранене. А те всъщност са много прости и са разработени не от светила на науката, а от самата природа със сертификат за качество от Бога.
Първо, както следва от физиологията му, човек не е месоядно същество. Но дори това не е толкова важно. Главното е, че храносмилането ни е устроено по особен начин: за да се усвоят правилно, продуктите трябва да постъпват поотделно, последователно, без да се смесват. Ако това правило се нарушава, храната не се смила и загнива, замърсявайки и отравяйки целия организъм. И най-сетне, продуктите, преминали топлинна обработка, са наистина екстремално натоварване за организма, тъй като почти всичко ценно в тях е унищожено. В природата нито едно живо същество не си готви храната на огън. Кулинарията се е появила сравнително скоро, а храносмилателната система се е оформяла милиони години.
Странно нещо: хората прилежно спазват външната хигиена, а за вътрешната малцина се замислят. Междувременно в човешкото тяло се намира цял склад от боклуци – те не се виждат, но тежат няколко (понякога десетки) килограма. Отделителните системи не успяват да се справят с отпадъците и организмът е принуден да складира тази мръсотия, където може. Вследствие на това тялото започва бързо да се замърсява и заприличва на стара тоалетна чиния, която никога не са чистили. Организмът има огромни резерви, ето защо човек се изхитря понякога да живее до 70, че и повече години. Всичко обаче си има край. Още по средата на жизнения си път човек започва да изпитва последиците от замърсяването: болести, наднормено тегло, вялост, пък и силите вече не са същите и всичко не е така, както е било преди, в младостта.
Цялата работа е там, че енергийното тяло на човека реагира на замърсяването на неговата „канализация”. Чакрите се запушват, енергийните канали се стесняват, енергийният поток се превръща в тъничко ручейче и всичко това довежда до загуба на жизнена сила. На свой ред отслабването на енергетиката води до патологични нарушения на физическото тяло. Получава се затворен, порочен кръг. Ако не владеете собственото си тяло, как ще владеете реалността?
А можете да си върнете предишната бодрост и дори да бъдете толкова здрави, колкото никога не сте били! Но за тази цел е необходимо да превърнете мъртвата кухия в жива. Какво имате – печки, тенджери, тигани? Ако искате да освободите тялото си от боклука и да добавите към свободното си време много часове, които преди губехте около печката, скоро всички тези приспособления за умъртвяване на продуктите ще изчезнат от кухнята ви.
Вероятно на някого думите ми ще му се сторят шокиращи. Какво пък, никой никого не принуждава. Само подреждам фактите. Заслужава ли храната, с която сте свикнали, вашето здраве, енергията и живота ви? Има един поговорка, която обикновено се произнася със съжаление: „Ако младостта знаеше, а старостта можеше.” Във ваша власт е да стане така, че да остане само младостта, която и ще знае, и ще може.
Първото, от което трябва да се започне, е да изчистите „санитарния фаянс” – особено черния си дроб. Как се прави това, е описано в множество книги. Защо е прието да се спазва външната хигиена, а вътрешната – не? Нима защото мръсотията се вижда само отвън? Вътрешната хигиена ще се поддържа от самия организъм, ако преминете към правилно хранене. Това трябва да се прави постепенно, на няколко етапа: последователно хранене, разделно, отказване от редица продукти и най-сетне суровоядство. Ако изведнъж преминете само към естествени продукти, бихте могли да не издържите рязката промяна, пък и на организма му е нужно време да се пренастрои.
Необходимо е постепенно да изключите много продукти от менюто си. Това преди всичко са зърнените храни, изделията от бяло брашно, хлябът с мая, млякото, консервите. В тях няма нищо ценно. Например всички полезни вещества в зърнените храни се намират в техния зародиш и в обвивката им. Бялото брашно се получава чрез очистване на пшеничните зърна от обвивката и зародиша им. Така всичко ценно се изхвърля, а остава само мъртва материя, състояща се основно от нишесте. Природата е предвидила тази безжизнена част от зърното като строителен материал, нещо като бъчва с мазнини за зародиша. Сетне в брашното прибавят изкуствени витамини, т.е. химия.
Да се храните с изделия от бяло брашно, е все едно да си купите нишесте и да го лапате с лъжици. Черният дроб се задръства с мазутоподобна маса, нишестето се натрупва в организма като слуз, стените на червата се облагат с налепи. Освен това зърнените храни съдържат лошо 6алансиран белтък. Колкото и странно да ви звучи, по-добре се хранете с месо, отколкото с каши и макарони. А в млякото се съдържа казеин, благодарение на който на животните им растат рога и копита. В организма на човека млякото се превръща в ксерогел – нещо като туткал.
В крайна сметка в менюто ви трябва да останат само естествени продукти: пресни, замразени или сушени плодове и зеленчуци, морски водорасли, ядки, семена, мед. И никаква топлинна обработка – всичко да е в суров вид. (Не причислявайте към ядките фъстъците – това е бобово растение, и то не особено полезно.) Но резкият преход от обичайните продукти към сурови плодове и зеленчуци няма да доведе до нищо хубаво. На организма е нужно време, за да свикне и да се преустрои. Затова преходът трябва да се прави постепенно, намалявайки в менюто частта на варената растителна храна и увеличавайки суровата. Ако човек цял живот е употребявал предимно обработена храна, микрофлората му се е приспособила именно към такова меню. По принцип резкият преход е възможен, но за онези, които са достатъчно здрави.
Голяма част от нашето меню се състои от семена – зърнени, бобови и други. Семената се състоят от полуфабрикати – консервирани строителни материали, основно нишесте, белтъчини и мазнини. Освен това в състава им влизат инхибитори – вещества, които затрудняват храносмилането.
Когато семената покълнат, в тях стават резки промени: инхибиторите се унищожават, нишестето се превръща в малцова захар, белтъчините – в аминокиселини, а мазнините – в мастни киселини. Същото става в организма при храносмилането. Излиза, че голяма част от работата в покълналите семена вече е извършена. Нещо повече, в тях се синтезират полезни вещества и се мобилизират резерви, за да се насочи цялата енергия за развитие на растението. Консервираните и дремещите сили на семената се съживяват и се освобождава колосален потенциал за раждането на новия живот.
Покълналите семена притежават лечебни и биостимулиращи свойства. Не бих могъл да ги изброя – тук има всичко. Преди всичко витамини и микроелементи, подобряване обмяната на веществата, изчистване на организма, укрепване на имунитета, повишаване на работоспособността и излекуване на множество болести. Покълналите семена имат всичко, което предвидливо е заложила в тях природата за развитие на новия живот и за оцеляване в агресивна среда. Те са прекрасно балансирана, лесно усвоима храна и едновременно ефикасно лекарство.
В менюто си можете да включите покълнали семена от пшеница, царевица, различни видове фасул и нахут. Технологията на приготвянето им е много проста. От вечерта ги поставяте в сито или цедка, промивате ги и ги покривате с мокра марля. Сутринта ще видите жива храна. Царевицата и фасулът (за предпочитане е червеният – по-полезен е) е необходимо да се накиснат за едно денонощие и след това да престоят под марля също толкова време или по-дълго, като от време на време ги промивате.
Пшеницата и царевицата могат да се ядат сурови. Пшеничените кълнове притежават изключителни лечебни свойства. Трябва да се сдъвкват добре (поне по две супени лъжици дневно), но ако в устата ви се образува нещо като дъвка, значи този сорт не е подходящ и се налага да потърсите друг. За съжаление бобовите кълнове нямат приятен вкус в суров вид. Изсипете ги в гореща вода и след като кипне, ги отстранете от огъня. За нахута е достатъчно да го залеете с кипяща вода и да го оставите десетина минути да престои.
Суровоядството е наука за храненето за хората на третото хилядолетие – за цивилизацията от третата вълна. Най-известният пропагандатор на суровоядството е Аршавир Тер-Ованесян (Атеров). В книгата му „Суровоядството или новият свят, свободен от болести, пороци и отрови“, издадена в Техеран, са представени основните принципи на суровоядството. Атеров изгубва първите си две деца от тежки заболявания и след това отглежда третото си дете – дъщеря, изключително със сурова храна. Тя пораства като невероятно здраво момиче.
Ето какво пише той в книгата си: „Дъщеря ми скоро ще навърши седем години, но никога не е слагала в уста дори късче дегенерирана храна. Здравето й е върхът на съвършенството. Сега виждам колко по-лесно е да възпиташ стотина деца суровоядци, отколкото едно – гастроном. Никога не ми се налага да се тревожа за детски заболявания като простуда и хрема, разстройство и запек или пък дали днес детето е яло достатъчно или не. Дъщеричката ми е весела като птичка и винаги има възможност да си вземе от масата, каквото й се яде. Тя играе, пее и танцува неуморно по цял ден, без сълзи и капризи, без плач и крясъци и не причинява никакво безпокойство на околните. Точно в осем вечерта тя си ляга и след като няколко минути си попее, затваря очи и спи непробудно до шест сутринта. Не си спомняме случай още от първите месеци на живота й, когато се е събудила през нощта. Сънят й е толкова дълбок и здрав, че никакъв шум или движение не могат да я събудят.”
След всичко казано дотук няма съмнение, че храненето със сготвена храна нанася чудовищна вреда на организма. А предимствата, които човек получава, когато премине към суровоядство, най-добре формулира един от последователите на натуралното хранене Николай Курдюмов. Ето какво пише той:
„1. Не можеш да се разболееш от възпаления и простуди. Грипът преминава практически незабелязано. Изключват се и изчезват буквално всички психосоматични страдания (разстройства на органите, ставни заболявания, болки – защото всички органи се изчистват и подмладяват). Имунитетът се повишава от изкуствения минимум до естественото си нормално състояние — можеш три часа да лежиш в снега или да подскачаш само по бански при минус 18°С и нищо няма да ти стане! И всичко това без специално закаляване!
2. Изключително висока чувствителност към вредните вещества със силна реакция, дори може би болезнена, но същевременно тялото мощно и бързо ги изхвърля и обезврежда и практически няма последици от отравянето.
3. Тук спада и силната хранителна издръжливост: ако се налага да се ядат необичайни или недобре смилаеми вещества, всичко лесно се смила и обезврежда без последици. Филтрите с един замах обработват всичко.
4. Усвояването на храната е с една степен по-високо. Тоест коефициентът на усвояване. „Преялият” суровоядец (т.е. преминал кризата на осемте месеца) се нахранва с три ябълки или две краставици. Насища се от горска зеленина, листата на плодните дръвчета, филизите на лозата – всичко става за храна. Оттук:
5. Уникално усещане за независимост от обстоятелствата. Без да произнасяме високопарни речи за единството с природата, но каквото и да се случи, където и да се окажеш – дори в гората, – винаги ще бъдеш сит без никакви пари, ще оцелееш.
6. Вкусово усещане не само с езика и очите, а с цялото тяло. То одобрява или не одобрява храната и сигнализира с желание, равнодушие или отхвърляне. Усещане за ситост: то е обективно, идва от тялото, затова нямаш възможност да преядеш. Пък и е много трудно да преядеш със сурови продукти.
7. Усещане за глад: след „кризата” практически няма такова. Няма я неврозата, която наричаме апетит. Има разбиране – аха, мога да се нахраня. Ако си се увлякъл и си забравил ден или два – нищо. Спомнил си си – нахранил си се, добре. Оттук:
8. „Ефектът на камилата” – способност изобщо да не се яде ден, два или три, без да се изгуби комфорт и издръжливост. Храниш се един път на ден – супер. Същото е и с пиенето, дори при големи физически натоварвания.
9. В резюме: нормална физическа издръжливост. Тичането е приятно. Можеш да тичаш няколко часа и да не се чувстваш изморен. Изобщо не се изморяваш, нямаш желание да поседнеш или полегнеш. Много по-висок КПД на живота. И пак без специални тренировки.
10. Умствената издръжливост при всякакво натоварване е също толкова висока. Умът е ясен и кристално чист. Паметта работи идеално. Мисленето е толкова ясно, че полагаш изпити почти без подготовка и ученето престава да бъде проблем.
11. Потребността от сън се ограничава до 6 часа. Лесно се понася липсата на сън. Например на 60 години караш кола три денонощия без прекъсване и без отслабване на самоконтрола и вниманието. Събуждаш се леко, бодър и радостен.
12. Силен интерес към живота. Настроението е спокойно, радостно. Неприятностите само те активизират. Висока степен на стабилност: практически не можеш да се скараш – нищо не те дразни, всичко възприемаш съзнателно.
13. Няма натрапливи състояния – не тялото те управлява, а ти го управляваш. Ставаш господар на всички негови потребности, включително сексуалните. При суровоядството просто няма зависимост от алкохола. А и да е имало – минава.
14. Повишава се контролът и сътрудничеството с тялото: започваш по-лесно да го управляваш и да решаваш, а тялото става възпитано, обучено и послушно. Представете си колко по-големи са възможностите ви за живот.”
Мога да добавя от свое име, че проблемът с външността, който безпокои мнозина, автоматично отпада, защото тялото си връща изначалната си природна красота. А за възрастните времето се връща – могат да отпишат двайсетина годинки и да отложат за неопределен срок края на купона, наречен живот. А за това се изисква само и единствено да промените начина си на хранене!
Новият начин на живот ще повиши енергията на намерението ви толкова, че в един прекрасен ден ще можете да си кажете: аз наистина владея тялото и реалността си. И това не са просто думи, а напълно конкретно усещане. Буквално ще почувствате, че сте способни да формирате слоя на своя свят. Това ще бъде поразително органично усещане за координация: каквото и да става, моето намерение се реализира, всичко върви натам и всичко е както трябва.

благодарение на mer и www.zemianazaem.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар