21.07.2016 г.

Д-р Георги Гайдурков: Добрата новина е шоколадът



Добрата новина е шоколадът – той не вдига нито кръвното, нито теглото, заяви пред журналисти в Пампорово д-р Георги Гайдурков от лечебния център „Вита Рама“. „Разбира се, трябва да е в някаква доза. Ако ядете по 100 гр. шоколад на ден не само черен, а и млечен – няма да вдигнете нито килограми, нито кръвното. Но от една щипка сол вдигате един килограм. Грам натриев хлорид задържа литър вода в човешкото тяло“, казва лекарят.

Храните боклуци, сочи той, са: безалкохолните, консервите, чипс, солети. Трябва да се отбягват не толкова животинските, колкото технологично преработените храни. Човек има даден капацитет да ползва животински продукти. Препоръката е да си спомним как са се хранили българите в миналото – 200 дни в годината са били в пости. Самият опит е продиктувал колко животински храни може да понесе човек. „Не казвам да бъдем вегетарианци, но голяма част от нашата храна трябва да е в суров растителен вид – около 2/3 от нея (плодове, зеленчуци, ядки, семена, кълнове)“, сочи д-р Гайдурков. От такива храни вече има кулинария – елегантна и вкусна само от полезни съставки.

На въпрос за протеиновите храни докторът отговаря, че свалят килограми, но за сметка на токсичността. „Когато една храна е с изключително концентрирани животински продукти – месо, яйца, и то термично обработени, се получава ацидоза. Те отделят много отпадни метаболити, които са киселини, а всеки ученик знае, че киселината разяжда тялото. Една високопротеинова диета действа за сваляне на килограми, но с цената на здравето“, категоричен е той. Трите му съвета за лекуване с храна са следните: големият процент да е сурова растителна храна, да редуцираме до минимум добавената сол и да не ползваме термично обработени мазнини. Най-добрата напитка са живите сокове от плодове и зеленчуци.

*Според него една хипертония може да се излекува за две седмици, стига да сменим стила на хранене. *

Проста рецепта, която трябва да се изпълнява под лекарски контрол: две седмици, в които консумирате свободно количества от три групи – плодове, включително най-калоричните – банани, фурми; сурови зеленчуци – салати с авокадо, лимон и каквото искате, но без сол и мазнина; сурови ядки, които са много калорични. Може да пиете прясно изцедени сокове в свободни количества. За около две седмици една есенциална хипертония, даже с давност, пак се коригира. И после трябва този човек да въведе такъв стил на хранене, че да има и животински продукти, но да не върне хипертонията. Може да яде всичко, дори и най-вредното, но само като „празнична храна“. Просто трябва да се отстрани тази „търговска“ сол. Тя според лекаря е бич.

1992 г. е преломна за д-р Георги Гайдурков. Дотогава имал „букет“ от заболявания. От малък правел системни катари на горните дихателни пътища. Ненавиждал зимата, защото тя била мъчение и страдание за него. Мечтаел да живее на тропически остров сред палми. Вечно бил на антибиотици. Оперирали сливиците и апендикса му. Лекарствата отворили язва на дванадесетопръстника, дисбактериоза с тежък колит, хемороиди и др. Появили се невралгични болки по цялото тяло. При най-лекото течение трябвало да гълта хапчета. Вечер даже си залепвал вратата с лейкопласт, за да няма течение. „Правех някакви налудничави неща, за да живея. Трябваше винаги да бъда със затворена якичка, за да не ми настине гърлото“, разказва той. През 1992 г. се запознава с Лидия Ковачева и изпълнява нейната диета за лечебно здравословно хранене. „Смених храненето с полусуровоядство. Видях че действа“, спомня си докторът. Като чел книгата й първоначално си рекъл, че това са върховни глупости. Но после плувал в морето на 7 градуса без да настине. Казва, че и баща му бил със същите заболявания като неговите и родителят го „успокоявал“, че се е метнал на него и ще живее с хапчета и помпички. Сега обаче е убеден, генът има степен на експресия, зависи как го стопанисваш. Може да се прояви и много, и малко, и никак даже, нищо че е слабо място на човек.

Завършил медицина през 1985 г. Работил като участъков лекар, в бърза помощ и в хемодиализен център. Но през 2001 г.-ра след това, което направил върху себе си, напуснал мястото си в болницата, въпреки че било спечелено с конкурс. Решил да се занимава само с лечебно хранене.

„Последва един дълъг период на осъзнаване и еволюция, в който успях да оформя система – кулинарно атрактивна, приложима за съвременния работещ човек, да не е някаква аскеза, а вкусна, защото храната е част от любовта. Тя не трябва да бъде насила. Нищо не трябва да се прави насила, а с удоволствие, с върховен апетит и да оздравяваме на всичкото отгоре“, е философията на д-р Гайдурков.

Неговото мнение за водата е, че трябва да слушаме организма си – да поемаме толкова, колкото ни се пие, обратното на най-популярните съвети да пием с литри. „Ако цял ден си на плодове, зеленчуци и ядки, няма да имате особена жажда“, мотивира се той. По думите му съвременният човек има много задържана вода, пренаситен е. Трябва му технологично време, за да изхвърли водата, която е разтворила отрови, в случая много натриев хлорид, който тя е разредила, за да бъде поносим за тъканите. За да оживее организмът, той разрежда натриевия хлорид до 0,9% в кръвната плазма, нито микрограм повече. При 1% човек вече е мъртъв. Затова организмът на секундата разрежда солта до тази концентрация. И бавно и мъчително го извежда. За това му трябват часове.

Ако вечеряме с пресолена манджа, сутринта може да се събудим с два-три кг тегло в повече. Това е отток и на организма му трябват 2-3 дни да го изведе с цената на физическо натоварване и малко или много изгаряне на бъбрека от тази сол, която е корозивна отрова.

За алкохола и цигарите отсича, че всичко е въпрос на доза.

„В медицината казваме: “Дозата прави отровата”. Тютюнът е дошъл от индианците с лулата на мира. Ако е в такава доза, сигурно е обединяващо и радващо хората – тоест, ако е празнично. По време на пости не се ползва алкохол. Както и в рекламата се казва: “Ползвайте с удоволствие и мярка”. Тайната е в мярката. Нея всеки за себе си ще я намери. И алкохол може да се пие, но в минимални количества. Някоя чашка от време-на време или рядко някоя цигара не вредят. Като тайнството на светото причастие – не ходим всеки ден на причастие в църквата. Но това „свето причастие“ от някои е профанирано до 20-30 цигари на ден“, анализира медикът. Кафето според него е дрога – легална и лека, но която има и позитиви, защото стимулира обмяната на веществата. Но въпросът пак е в дозата. Ако често пием кафе, така ускоряваме обмяната, че изгаряме в нея. И все пак не е като енергийните напитки с изкуствен кофеин. Едно кафе, едно еспресо за деня е съвсем прилично.

Ако не се срещаме с отрови, нашата имунна система става по-слаба, защото не я държим в тонус. В хомеопатична доза някоя и друга цигара може би е полезна, за да се бори организмът с тази отрова.

Препоръчва варивата от жито, ориз, царевица, просо, овес и т.н.

Млечните продукти според д-р Гайдурков не са ни нужни.

„За месото е спорно – хиляди и хиляди години преди млечните храни човекът е ял месо. Бил е ловец. Млечните обаче са въведени много по-късно. А днес знаем, че специално кравето мляко е номер едно за включване на автоимунните заболявания и в частност при децата. Оказва се, че е най-вредно за тях, защото децата имат не много зрял стомашно-чревен тракт и много пъти цели молекули от казеина проникват и алергизират организма. Детският диабет е автоимунен и е отключен пряко от пиенето на мляко. Колкото повече едно дете пие мляко, толкова е по-голям рискът да се отключи автоимунен детски диабет, на практика нелечим за медицината“, е становището на лекаря.

Няма коментари:

Публикуване на коментар