26.10.2014 г.

СУПЕРХРАНИТЕ - МАКА

           МАКАТА – най-добрият антидепресант, афродизиак и хормонозаместител




Известният с ценните си ка­чества природен афродизиак, който някои наричат “един от по­следните посеви на инките”, е от семейството на репичките и е родственик на китайското зеле, рапицата и горчицата. Расте меж­ду 3500 и 4500 м надморска височина под жестокoто въздействие на слънце, студ и вятър по висо­ките плата в Андите, което го превръща в най-високорастящата храна и лечебен продукт на плане­тата. Мака е едно от само чети­рите растения, които се раждат и развиват в суровите условия на Андите.
Свойства на маката според андинската традицияДава енергия, витализира и регу­лира. Затова се е използвала от воините на инките, за да повиши физическата им сила преди битка. Тя помага и срещу безсъние, а при жените регулира менструацията и намалява симптомите на мено­паузата. Препоръчва се и при не­дохранване, възстановяване след болест, отслабване на паметта, изтощение и умствена умора.
Подобрява фертилността. Това е основното качество, приписвано на мака от инките преди пристига­нето на испанците. Именно заради него те са я смятали за магическа. Сега вече е установено, че това се дължи на високата концентрация на белтъчини и жизненоважни вещества.
Афродизиак. Може би второто по важност качество на маката, имащо съществена роля като средство за преодоляване на фригидността.
Срещу артрит. При респираторни заболявания. Днес в перуанската природна медицина мака се полз­ва в ролята на имуностимулант; срещу анемия, туберкулоза, мен­струални смущения и симптоми, свързани с менопаузата; при рак на стомаха, безплодие и сексуални нарушения; срещу синдрома на хро­ничната умора и за подобряване на паметта.
Състав и механизми на действиеВ маката се съдържат 20 различ­ни аминокиселини, между които значителни количества аргинин (спомага за пороизводството на азотен окис, който се бори с импо­тентността при мъжете), серин, хистидин, аспартова киселина, глутамова киселина, глицин, валин, тирозин и треонин; белтъчини, фитовещества стероли, влак­нини, витамини В1, В2, В12, С и Е; минерали и микроминерали – калий, натрий, магнезий, калций, фосфор, мед, цинк, желязо (в количества по-големи, отколкото в картофи­те). Заради ценните си качества маката е известна и с название­то “перуански женшен”. Много от съставките на мака имат ефект върху централната нервна систе­ма, без да влияе върху кръвните равнища на хормоните, поради ко­ето се предполага, че билката въз­действа върху техните рецепто­ри. Мака е адаптогенна билка. Това означава, че нейното действие в тялото е в съответствие с по­требностите, възрастта и пола на приемащите я.
Мака за мъже
Употребява се за енергия, издърж­ливост, подобряване на спортната форма, срещу импотентност, за стимулиране на ферти­литета, като афродизиак, срещу еректилна дисфункция и мъжка менопауза. За много мъже, които ценят природосъобразния начин на живот, маката е безвред­ната алтернатива на виагра. Тя действа посредством подпомагане на оптималната функция на хипоталамуса и хипофизата, с което подобрява и действието на всички ендокринни жлези. Въз­действа пряко и върху надбъбречните жлези, придавайки усещане за повече енергия и жизненост,стимулира щитовидната жлеза и панкреаса. В перуанските Анди, мъжете остават в добра физичес­ка форма и жизнеспособност до­ста след навършване на 80 години. Те рядко страдат от сърдечни бо­лести и рак на простатата в срав­нение с другите съвременни мъже. Най-новите изследвания върху мака потвърждават нейното ши­рокоспектърно тонизиращо дейс-твие при състояния на изтощение и свързана със стреса нарушена социална функция. За разлика от изкуствените стимуланти, мака не съдържа хормони. Мъжете съ­общават за увеличена жизненост много скоро след започване на упо­требата й, а пълният ефект се по­стига до няколко седмици.

Мака за жени
В Перу момичетата започват да я вземат още от 3-годишна въз­раст, за да може да пораснат плодовити и в добро хормонално здраве. Благодарение на това те остават фертилни до късните го­дини от живота си, менопаузата при тях не е придружена с неприятни симптоми като вагинална сухота, горещи вълни и пробле­ми с паметта. Маката регулира функцията на яйчниците, кактои онази на жлезите с вътрешна секреция – хипофиза, надбъбречна жлеза и панкреас. От голямо зна­чение е фактът, че за разлика от други средства срещу проблемите на менопаузата, мака не е хормон. Съществуват множество растения, които съдържат много слаби хормони (фитоестрогени) – за разлика от тях, маката позволява на телата ни да произвеждат наши собствени хормони. Най-добрият източник на прогестерон и естро­ген е нашето собствено тяло. Това е още една от милионите причини да използвате безвредни и наисти­на натурални продукти като мака, които подобряват собствените ви способности да произвеждате естествени хормони.
източник: www.vegebg.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар