21.07.2016 г.

Безалкохолни напитки

Малко полезна информация за различните безалохолни напитки, които ежедневно употребяваме.


Много е важно не само какво се пие, но и кога се пие. Хората не се замислят над този важен въпрос и най-често се наливат с различни течности по време или след обилно хранене, като по този начин разреждат стомашния сок. Това наистина намалява киселинността му, което се компенсира с допълнително сокоотделяне. Резултатът е забавяне и затрудняване на храносмилателния процес. Предизвиква се гниене и ферментация. Увеличава се киселинността на стомашния сок, водеща до възпаление на лигавицата на стомаха. Ако се пие вода, когато в стомаха има храна, която в момента се преработва, водата измива стомашния сок и ги вкарва в червата, където средата е основна. Киселината на стомашния сок обилно оросява и окислява слузестата обвивка на тънките черва, травмира я и предизвиква възпалението й, наречено дуоденит. Водата измива витамините и минералните соли от храната, те не успяват да се усвоят от слизестата повърхност на тънките черва и бързо слизат в ниските отдели на дебелото черво, откъдето се изхвърлят без да се усвоят. В резултат се получава витаминна и минерална недостатъчност.

 Най-добре е, ако течностите се набавят чрез храната. Плодовете и зеленчуците съдържат от 70 до 98% дестилирана структурирана вода, богата на хранителни вещества и витамини в идеално съотношение.

Сладките безалкохолни напитки, предлагани в търговската мрежа, са добри за развиване на гайки и болтове, но не и за пиене, защото рушат организма. В напитките се съдържат множество опасни съставки, като фосфорна киселина например, която разрушава емайла и здравината на зъбите, също така ябълчна и въглена киселини. Тези киселини се съдържат и в плодовете, но там са органични и организмът леко ги усвоява и неутрализира, докато тези от напитките са фракционирани, защото се извличат под топлинно въздействие, което ги прави кисели и неусвоими. Резултатът е нарушаване на РН равновесието на тялото, водещо до тежки последици, на които ще се спра по-долу.

В напитките се съдържа и една от трите бели отрови – концентрираната рафинирана захар. Единствената разлика между напитките за диабетици и за простосмъртни е, че тези за диабетици съдържат захарин, който е много опасен!

В повечето газирани напитки се добавят катранени деривати, които са канцерогенни. При приемане с храненето вместо добро храносмилане се получава ферментация. Някои безалкохолни напитки съдържат наркотиците кофеин или кокаин, като първенство държат черният чай и кафето. В големи количества те действат възбуждащо на централната нервна система и предизвикват ускорена сърдечна дейност, рязко разширяване на кръвоносните съдове и неуправляемо изменение на кръвното налягане, нарушена коронарна и бъбречна недостатъчност, стомашни язви, рак на панкреаса, нервност и безпокойство, нарушен сън и храносмилателни смущения.

Кафето е коварен опиат, действащ както камшика за изморения кон. След кратковременно измамно „ободряване” следва рязък енергиен спад.

Кофеинът възбужда нервната система, създава напрежение и принудително разширява кръвоносните съдове. За кратко време се подобрява храненето и се чувства прилив на сила. Следва ответна защитна реакция, при която организмът възстановява първоначалното равновесие. Кръвоносните съдове се свиват, храненето се затруднява, силите ни напускат. Получава се нужда от следващото кафе.

Към кокаина и кофеина се получава пристрастяване за всеобща радост на производители и търговци.

Натуралните сокове са идеално балансирана и леко усвоима храна. При приемането им трябва да се спазват някои изисквания, произтичащи от факта, че сокът е отклонение от естественото състояние, предвидено то Природата. За правилното усвояване на захарите е нужно предварителната им подготовка от ензима птиалин, съдържащ се в слюнката, който подсигурява по-нататъшното разграждане на плодовата захар на по-низши захари. Правилното ослюнчване е възможно само при дъвчене. При пиене то е невъзможно.

Добре е, вместо сокът да се излива в гърлото, да се задържи в устната кухина, докато се отдели достатъчно слюнка. Същото се отнася и за всички сладки напитки.

Въпреки прекрасните реклами не е желателно приемането на фабрични сокове с консерванти, захар и ароматизатори. За това е най-добре да си ги приготвяме сами. Важно условие за соковете е да са прясно изцедени. Оставени по-дълго време на въздуха, в тях съществува идеална среда за развитие на множество микроорганизми и плесени, които не само водят до окисляване и ферментиране, но и до отравяне на организма.

Плодовите сокове се обработват в различни сектори на храносмилателната система, поради което не се смесват безразборно. Най-добре е да се пие сок от само един вид плод.

Може да се смесват соковете на зеленчуците. От приемането на зеленчукови сокове в определен вид и количество старите англичани са изградили цяла лечебна методика.

Горещите напитки атакуват първо емайла на зъбите, който се пука от рязката температурна разлика. Попаднали в организма, те нарушават вътрешния му топлинен баланс и го принуждават да изведе излишната топлина навън, което често е придружено с изпотяване и чувство за загряване. За отвеждането организмът изразходва голямо количество жизнена енергия. Положителен ефект се постига само при желание за изпотяване с лечебна цел. Студените напитки имат същия ефект, но с обратен знак. Американски учени са изчислили, че ако един човек изпие 0.5 л течност с температура 6 градуса, за да я стопли до 36 градуса, организмът му изразходва толкова жизнена енергия, колкото ще изразходи, ако пренесе 10 торби цимент по 50 кг до четвъртия етаж. Най-подходящата температура на поеманите течности е телесната.

Едва ли има нещо по-приятно от хубав билков чай с мед и лимон. Лечебните растения са богати на множество минерални елементи и техните соли, витамини, ароматни вещества, фитонцити и други полезни съставки, но заедно с тях има и силно отровни вещества, които не са никак безобидни. Първите възстановяват минералния баланс и стимулират обмяната на веществата и метаболизма, а вторите отравят организма в лека форма, като предизвикват ответна мощна очистителна реакция, завършваща с пълно изчистване на организма по метода на хомеопатията.

Тошко Тодоров, Spiralata.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар